HTML

C-közép

A C-közép célja, hogy a cigányokat érintő kérdésekre válaszokat adjon. Értelmes párbeszédet szeretnénk kezdeni, a megkülönböztetés elleni tiltakozás egy újfajta szóvivői akarunk lenni.

Friss topikok

  • Lebbencs: Egy fotó jut eszembe...: admin.romnet.net-solutions.hu/attachedpicture/middlesized/c265ce6e4319abb... (2012.04.19. 10:45) Cigány vagy?
  • manókomment: @As Roma: oké, megy ez :) amikor azt írtam, hogy "normális helyen", nem úgy értettem, hogy Magyari... (2011.10.19. 22:11) Tiltakozunk és támogatjuk?
  • As Roma: @Ani-Marika: tetszik a hozzáállásod nagyon:) Jó érzés volt olvasni, amit írtál! (2011.10.18. 09:17) Ez vagyok én

Tiltakozunk és támogatjuk?

2011.10.18. 12:22 As Roma

Szinte egyszerre jött az üzenet a gmailes fiókomba, és a bejegyzés a facebookomra. Az e-mailben arra kértek, hogy csatlakozzak a Dörner György kinevezése ellen tiltakozókhoz, míg a közösségi portálon arról olvastam, hogy valójában sok Dörner-féle kinevezés kellene, elvégre egy ilyen pályázattal csak lejáratja magát az, aki beadja, és az, aki ennek alapján pozitív döntést hoz.

Hogy melyik áll hozzám közelebb, lejjebb kifejtem, azt azonban már most le kell szögezni, hogy mind a tiltakozók, mind a Michael Douglas és Eddie Murphy magyar hangjaként ismertté vált leendő direktort kifigurázók elkerülik az Új Színházat a közeljövőben.

A színházaknak egyébként sincs könnyű dolguk manapság, de Dörner pályázatát olvasva biztosra veszem, hogy erre a stílusra nem sok vevő lesz. Egyébként is, amikor a Jobbik erősödött, és nyilvánvalóvá vált, hogy könnyedén átlépik az ötszázalékos küszöböt a parlamenti választásokon, kínunkban azon viccelődtünk, hogy majd visszasírjuk még Csurkát. Hát tessék, most itt vannak azok a szélsőségesek, akiket nem lehet komolyan venni.

Lehetőleg ne is tegyük naggyá őket.

Tarlós István főpolgármester nem olyan politikus, akit meghat a civilek tiltakozása, bár úgy tűnik, kapcsolata Orbán Viktorral hűvös lett. És persze a miniszterelnök sem az a típus, aki egy pár száz fős tüntetés hatására megváltoztatja az álláspontját.

Sajnos a roma ügyben elég példát láttunk arra, hogyan jutottak neonácik a címlapokra, a híradókba. A rasszizmus ellen tiltakozók hihetetlenül rossz kampányai és válaszai sokat tettek azért, hogy megerősödjön a szélsőjobb.

Így volt ez akkor is, amikor Oláh Action néven megjelent egy „cigányirtó” játék a neten, 2005-ben. Némi tiltakozás és ejnye-bejnye után azt vettük észre, hogy a kereskedelmi tévékben osztja az észt bizonyos Polgár Tamás, vagyis Tomcat, aki addig csak párszáz embernek írogatta a blogját – és néha kicsit cigányozott.



Hatalmas pofont adtak maguknak az antirasszisták 2005 tavaszán is, amikor tüntetést szerveztek a náci erőszak ellen a Moszkva térre. Nem sokkal később kiderült, hogy az eset, aminek kapcsán a demonstráció szerveződött, nem egészen úgy történt, ahogy addig tudtuk.

A fiú, akit megszúrtak egy szamurájkarddal, tizenöt évesen is nagydarab és problémás gyerek volt, aki szeretett kötekedni. Szóval nem egy ártatlan kis kölyköt szúrt le egy gonosz náci, hanem két tizenéves eldurvult vitája zajlott a 21-es buszon. Ráadásul: aki szúrt, az is cigány volt. Tálcán kínálták a lehetőséget a szélsőségeseknek, hogy az antirasszista tüntetésre válaszul demonstrációt szervezzenek a „magyargyűlölet” ellen.

Ezek után két eset adta fel a leckét: 2006-ban Szögi Lajos agyonverése Olaszliszkán, 2009-ben pedig Marian Cozma meggyilkolása Veszprémben. Tényként rögzíthetjük, hogy ezt a két nevet mindenki jól ismeri, ugyanakkor a romák elleni támadássorozat áldozatainak nevét csak kevesen tudják. Az okot viszont csak találgathatjuk.

Persze, nagyot hibáznék, ha mindent az ügyetlen liberálisok és a rosszul kommunikáló antirasszisták nyakába varrnék. Tudom, hogy a „romák megjelenése a médiában” tényleg kulcskérdés, és nem csak azért, mert kis túlzással minden hasonló témájú konferencián van ilyen előadás vagy kerekasztal. Új módszerekre, új hangnemre van szükség, és ez komoly kihívás a kommunikációs szakemberek számára.

Egy szegedi konferencián azt kérdezték, szükség lenne-e arra, hogy például a médiatörvény szabályozza a romák megjelenítését. Sokszor esett szó a hírműsorokról, hogy ott csak negatívan tüntetik fel őket, vagy csak a harsány figurákat mutatják közülük, ami ellenérzést vált ki. A felvetésekre csak azokkal a szavakkal tudtuk válaszolni, amelyeket már jó néhány éve ismételgetünk, illetve ismételgetnek mások is: etikai kódex, több pozitív hír, több párbeszéd.

Egyszerűnek tűnik mindez, és mint ahogy szavak szintjén a fociban is világbajnokok vagyunk, kisebbségek terén is jó példa vagyunk a világnak – látszólag. A valódi megoldás a szélsőjobb megállítása lehetne. De addig is próbáljunk meg legalább nem rontani a helyzeten, és ahogy a bölcs öregek tanácsolják, várjunk. Mi az a négy vagy nyolc év az emberiség húszezer évéhez képest?

Ahogy Dörner György kinevezése is több ellenérzést szül, mint ahány nézőt hoz, a romákat támadók sem jutnak túl egy ponton. Még ha azt is gondolják, hogy az ország kétharmada jobbikos. Gondolhatják, de nem így van.
 

5 komment

Címkék: politika kommunikáció cigány szélsőségek dörner györgy marian cozma szögi lajos roma gyilkosságok oláh action

A bejegyzés trackback címe:

https://ckozep.blog.hu/api/trackback/id/tr953311482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2011.10.19. 13:43:24

a dezinformáció nem "a tiltakozók" hibája, van egy "a média" néven ismert valami, na onnan jön sok hülyeség - amit nem gonosz emberek barkácsolnak össze politikai lobbiknak (legalábbis nem lehet bizonyítani), hanem percre pontos ám szakmailag izé, szuboptimális anyagot kapunk, mert mindennek kurvagyorsan kell kint lennie, aztán mindegy, ha a fele igaz csak, majd utólag korrigáljuk alapon. persze, ha valami fontos éssürgős, nem fogsz hetekig kutatni. és akkor elcsúszol, néha, de az még nem a "hatalmas pofont ad magának" kategória, szerintem. (persze mondhatjuk, hogy napjaink rohanó hogyishívjákjában a hírolvasó magára vessen, ha nem jár utána a hírek valódi igazságtartalmának - akkor viszont miért fizetik az újságírókat?)

As Roma 2011.10.19. 15:25:39

@manókomment: nekem az a furcsa a "Mortimer-ügyben" (ahogy a Wikipédia nevezi), hogy az akkori belügyminiszter nem szólt meg. Ha emlékszel, még Pokorni fel is szólította, hogy ne titkolja a nyilvánvaló rasszista motivációt az ügyben. Ehhez képest fura, hogy Horváth Aladár, aki akkor miniszterelnöki tanácsadó volt, tüntetést szervezett és nem tájékozódott, nyilván hamar utána lehetett volna nézni, hogy hány suliból csapták már ki a srácot . Amúgy legnagyobb gondja egy nappal előtte az volt Horváth Aladárnak, hogy Kolompár Orbán is tüntet...

Szóval ezt ne a média nyakába varrd. Az egy dolog, hogy sok helyen (nem mindenhol!!!) nem a pontosság számít, hanem a gyorsaság. Egy vidéki útra pl. nincs egy teljes nap, van 10 perc interjúzni egy telepen élő cigánnyal, hát ez idő alatt aligha ért szót a városi riporterrel...

Egyébként meg, aki tüntetést szervez, nem egyszeri hírolvasó, az vegye már a fáradtságot, főleg egy ilyen kényes ügyben!

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2011.10.19. 18:50:25

@As Roma: én úgy tudom, bárki szervezhet tüntetést, nem hiszem, hogy különleges képességek vagy státusz kellene hozzá, tök alapjoga mindenkinek, nem kell hozzá minisztériumi kapcsolat és sajtóiroda. szervezhet a konyhásnéni, meg én, erre is való a demokrácia, hogy ne az államapparátuson keresztül kelljen mindent szervezni. visszadobom a labdát, igenis az újságírók felelősek a hírek valóságtartalmáért.
másrészt nem én varrok nyakba, csak ahogy ezt leírod, mintha kizárólag hülyeségekért és szarul tüntettek volna félretájékoztatott emberek, ezt meg te ne varrd senki nyakába. nyakbavarrósdit hagyjuk is, csak azért hoztam elő a médiát, mert legalább ennyi szerepe van minden ilyesmiben, és meg sem említetted.
ne vedd lecseszésnek ;) igazad is van lényegében, a Mortimer-dologról meg csak annyit tudok, amit az újság akkor megírt, meg te itt. azt hiszem, ha valakit kicsaptak pár iskolából és "kötekedő", még nem jogosít föl senkit, hogy megvédje azt az elkövetőt, aki karddal leszúrja a buszon.
a szélsőjobb megerősödése pedig nem az antirasszisták elhibázott stratégiájának eredménye. tömegek nélkül nekik sem ment volna. a közvélemény alapvető szimpátiája a derék nemzeti érzelmű mieink felé, és a zsidózó-cigányozó szalonnáci stílus széles körű támogatása az, ami miatt egyáltalán problémának tekinthető, hogy az antirasszizmus éppen hogyan viszonyul a média csodálatos világához. szerintem normális helyeken a nácik magyarázkodhatnak, ha ugyan találnak valakit, aki meghallgatja őket egyáltalán.
vitatkozzunk! :)
peace.

As Roma 2011.10.19. 21:55:57

@manókomment: jóval kezdesz, ha vitára hívsz:))
a tüntetésekről: igazad van, bárki tüntethet, de azért felelőssége van egy szervezőnek, pláne ha háromezer ember hallgatja a Moszkva téren és pl. spanyol tv-stábok jönnek.
Azt gondolom, hogy a roma ügy forró topic ma Magyarországon és nem túlzás, hogy emberi sorsok múlnak ezen a témán. Aki szafarizott csak Gyöngyöspatán, annak könnyű náci Magyarországról beszélnie a facebookon, de aki ott él, annak nem ilyen egyszerű. Neki együtt kell élnie a tanítónővel, a háziorvossal, akiknek ugye arrafelé hatalom van a kezükben.
Mehet oda hippi, bölcsész, politikus, az általad említett konyhás néni is, de tudnia kell, hogy ő onnan hazamegy, akikért pedig állítólag kiáll, azok ott maradnak, mert az az otthonuk!
a sajtóról: igen, nem beszéltem a média felelősségéről, csak annyit, hogy a megoldást szóban már ezerszer hallottuk, de a gyakorlatban nem működik valamiért. Kicsit hosszú ez a téma, most inkább csak annyit írnék, hogy addig amíg azon ment a vita, hogy cigányt vagy romát használjanak (édes mindegy, csak ne kisebbségit könyörgöm!!!), meg hogy milyen vágóképeket raknak egy hírhez, addig a Mónika showban sikerült úgy lejáratni a cigányságot, hogy csak na. Szóval röviden: nem ott a hangsúly, ahol kell. Szerintem nem azok kell károgni, hogy a híradóba nincsenek pozitív hírek, meg hogy csak a harsány figurákat mutatják a cigányok közül a tvben, hanem ahogy írtam, jól kell kommunikálni! A média sztem nem dezinformál, hanem irtó gyenge. Könnyű hülyeséggel bekerülni, de nehéz értékekkel. ha szigorúan az informális médiáról beszélünk, annak pedig alig van ereje, kevés a tényfeltárás és ami van komoly infó, az is csak egy szűk körhöz jut el.
szélsőjobb megerősödése: lehet slendrián megfogalmazás volt, bár kissé provokatívnak is beállíthatom:)) Az antirasszisták hibája, hogy nem bírnak kellő súllyal fellépni a szélsőségek ellen. A Jobbik jól használja a médiát és nagyjából elérte a célcsoportját, ugyanez a másik oldalról nem mondható el! A százezren gyönygyöspatáért csoportnak kétezer tagja van a face-en, addig amíg a szélsőségnek kétezer embere, aki bárhova hajlandó elmenni egy kis cigányozásért. (Hejöszalonta, hajdúhadház, Pata,amúgy meg kétezer ember a Hősők terén pl. elveszne...) Sajnos ebben 1-0 oda... Hidd el, nekünk cigányoknak fáj a legjobban ez.
Azzal pedig nem értek egyet, hogy máshol nem vevők az általad említett "szalonnáci" stílusra. Rasszizmus mindenhol van, és majd akkor nem lesz, ha mindenkinek egyforma színe lesz. Mindig lesznek ellentétek, amíg emberek élnek a Földön.
Azért mert némelyeknél Magyarországon divat a zsidózás, cigányozás, még nem ok arra, hogy ilyen átgondolatlan és gyenge legyen az antirasszok kommunikációja, ebben sem értek egyet Veled.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2011.10.19. 22:11:32

@As Roma: oké, megy ez :)
amikor azt írtam, hogy "normális helyen", nem úgy értettem, hogy Magyarisztán a világ alja, máshol meg kolbászból van a kerítés - nyilván mindenhol van szélsőjobb, de pl máshol őket védik a rendőrök az ellentüntetőktől. megint máshol meg ugyanolyan erősek, mint nálunk, nagy a világ... azt sem gondolom, hogy ez összefügg az antirasszisták vacak vagy épp zseniális kommunikációjával, mondom ebben sztem simán igazad van, valamiért nem tarol az antifa, és az tényleg a legszarabb, hogy pont a legtöbbet támadott "kisebbség" (bocs) igya a levét.
ma este már nem mondok több világmegváltó bölcsességet, szerintem klassz hogy írsz erről, és jó ezekről vitatkozni. igazad van, én hazamegyek, és nem kell benne élnem állandóan. attól még az antirasszizmus komoly elkötelezettje maradok, és szeretném, ha mind jobban csinálnánk.
süti beállítások módosítása